Het toevoegen van bacteriën aan je filter is soms een zeer verstandige keus. In sommige situaties raad ik het echter ook af om bacteriën toe te voegen aan je vijver en filtersysteem. Zonder er een enorm ingewikkeld verhaal van te maken zal ik kort uit de doeken doen wat de zin en onzin van het toevoegen van bacteriën is en waarom dat goed is of wanneer juist niet.

Waarom bacteriën toevoegen aan je vijver

Bacteriën hebben een belangrijk proces in vrijwel alle biologische processen in onze vijvers. Zonder alle stammen en hun Latijnse benamingen op te noemen vind ik het wel belangrijk dat je weet dat niet alle bacteriën dezelfde zijn. Voor ieder proces in je vijver heb je verschillende bacteriën. Het omzetten van je ammoniak naar nitriet gebeurd door andere bacteriën dan die je nitriet vervolgens omzetten naar nitraat. Dat zijn de bacteriën die we graag willen; maar er zijn ook bacterieculturen die niet wenselijk zijn; die een negatieve invloed hebben op de gezondheid van je water en vissen. De nuttige bacteriën willen we natuurlijk wel.

Stikstofkringloop

Onze vijvers zijn gesloten biotopen en zeker koivijvers kennen een heel andere dynamiek dan de natuur met een relatief hoge visbezetting. Daarom moeten we de natuur soms een beetje helpen. Als het in het voorjaar weer warmer wordt en je vissen worden actief, gaan ze energie verbruiken en dus ook weer eten. dat doen ze door de algen van de wanden te peuzelen of doordat je ze lichtjes weer begint te voeren. De stikstofkringloop komt weer op gang en koi scheiden ammoniak uit. Willen we onze vissen niet zichzelf laten vergiftigen dan moeten we bacteriën toevoegen aan het systeem om die giftige stof om te zetten in het minder giftige nitriet en uiteindelijk het onschadelijke nitraat. Die hechten zich aan de oppervlakte die het materiaal in je filter biedt, daarom is een bioloog zo belangrijk.

Opbouwen bacteriecultuur

Je bioloog heeft niet meteen een dusdanige bacteriecultuur dat ze om kan gaan met grote voer hoeveelheden. Daarom bouwen we dat langzaam op en gooien we er niet meteen emmers vol in. Dat is een langzaam proces en als hobbyisten zijn we vaak gretig want die hongerige mondjes zijn zo onweerstaanbaar. Om dat proces nu een beetje te bespoedigen kun je bacteriën toevoegen. Die komen in gel vorm of in vloeistof en kun je toevoegen aan je filter. het zijn gecultiveerde vormen van die nuttige bacteriestammen die zich zullen nestelen op je filtermedium.

Wanneer moet ik wel bacteriën toevoegen?

We bevelen aan om in het voorjaar bacteriën toe te voegen om je vijver te ondersteunen, maar we adviseren het ook om bacteriën aan je vijver en filter toe te voegen wanneer je medicatie hebt gebruikt. Alle medicijnen zijn in principe een soort van vergif en je bacterieculturen zijn daar niet altijd evengoed tegen bestand. Een duwtje in de rug kan je systeem dan goed gebruiken.

Wanneer moet ik juist geen bacteriën toevoegen?

Ik vind het eigenlijk de grootste kul om bacteriën toe te voegen gedurende het warme seizoen zonder aanleiding. Je bacteriën die je hebt vermenigvuldigen zich dan vaak al zo snel dat het eigenlijk geen zin heeft. Ook voegen sommige mensen bacteriën toe wanneer ze een vis bijplaatsen omdat er dan meer vervuiling komt van deze nieuwe tafelgast. Ook dit is geen nuttige toevoeging. Een goed draaiend filter kan een eter of twee meer goed opvangen is mijn ervaring. Ook is niet de hoeveelheid eters maar de hoeveelheid voer die je geeft leidend voor de afval die ze produceren.

Welke bacteriën beveel je aan?

Wij hebben best een breed assortiment van bacteriën die je toe kunt voegen aan je vijver en filter en daar staan we allemaal achter als goede producten. Waar we echter momenteel weg van zijn en die ik zelf ook veelvuldig gebruik zijn de zogeheten Pure Pond Bomb van Evolution Aqua. het is namelijk erg belonend. Wanneer je deze in je mattenkamer legt of in je vijver hangt dan zie je deze gaandeweg oplossen. Het mooie is dat zodra er een balans is in je filter van de bacteriën, zie je ook dat de bal niet meer oplost en heel lang meegaat.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *