Dan vraag je nooit meer af waarom Koi levende juwelen worden genoemd

Na een heerlijke nachtrust op naar Sekiguchi; dat is een uurtje rijden want het ligt in het Uonuma district, een bekend ski en snowboard gebied dat tevens ook een hobby is van de broers Masayuki en Takamitsu. Laatstgenoemde is niet meer actief betrokken in de bezigheden van de farm en runt een Japans exportbedrijf, maar hij zal zeker nog wel de handjes uit de mouwen steken om zijn broer te helpen. Het ritje was, behalve de mooie uitzichten, ook zeker de moeite waard voor wat betreft de Koi. Het was een warm onthaal in de koude.

Leggen we de lat te hoog?

Pearl Ginrin

We kregen al snel de tosai te zien waaruit we mochten handpicken. We hadden namelijk even een afspraak gemaakt, iets dat sowieso handig is wanneer je toch weer een dagdeel kwijt bent in verband met reistijd en als je er dan toch bent, dan hoop je ook wat mooie Koi te versieren natuurlijk. Masayuki begon met Pearl Ginrin Benigoi; echt bijzondere vissen. Het pearl Ginrin is waarschijnlijk wel de mooiste en op zeker de meest elegante vorm van glinsteringen in de schubben. Alsof iedere schub is ingelegd met een parel. Als je dit ziet vraag je jezelf nooit meer af waarom Koi ook wel levende juwelen worden genoemd. We hebben ze nog nooit gehad en ze zijn er ook niet in grote aantallen. Hiermee hebben we dus echt wel iets unieks om mee te brengen naar Marum voor onze klanten.

IMG_8004Vervolgens gingen we op naar de Showa; de variëteit waar de kweker het meest om bekend staat. We zijn expliciet op zoek naar de iets hogere kwaliteit en we werden door Sekiguchi geleid naar een bak met vissen die aan deze eis moesten voldoen. Zonder de kwaliteit van deze vissen tekort te willen doen was het formaat echt weer net te klein en ik vroeg of hij nog wat grotere exemplaren had in deze kwaliteit. In eerste instantie waren deze er niet zo kregen we de indruk en dat was natuurlijk wel enigszins teleurstellend. Na nog eens een gemoedelijk gesprek echter, bleek de kweker toch welwillend en werden we aan een bak gebracht met circa 100 Showa en ja, dit was wel wat we bedoelden en we hebben dan ook niet geschroomd om een mooie box samen te stellen van handpicked Sekiguchi Showa! Zo’n twintig stuks zullen de overtocht maken naar Nederland. Ze zijn zo’n 18 tot 23 centimeter met een hele mooie prijs-kwaliteit verhouding.

We wilden ook nog graag een paar nisai bowlen, maar dit was niet echt meer voorradig; we hebben wel wat gezien, maar de prijs voor deze vissen was net te hoog voor ons gevoel. De markt is moeilijk hadden we al voorspeld en het waren echt wel hele mooie Koi, maar we zijn er ook na de onderhandelingen niet uitgekomen en hebben de kweker respectvol verzocht de vissen weer terug te plaatsen. Zo heb je dat soms ook; je doet je best en legt een naar ons idee goed bod neer; maar Sekiguchi ging er niet op in. Ook dit hoort erbij en het is ook wel weer mooi om dan respectvol te kunnen bedanken.

Wada

Na een korte stop bij Kobayashi, die zelf niet aanwezig was, gingen we op naar Wada. Deze olijke kweker deelde met ons zijn nieuwste variëteit. Het naar het bekende biermerk genoemde Kiirin; dat nog het best kan worden omschreven als een Ki Kujaku, was echter in het geheel niet te koop. De aantallen hiervan zijn zeer gering en de kweker wil er ook graag wat door laten groeien tot nisai en ouder. Wel konden we er een hele leuke mix samenstellen zoals natuurlijk Asagi, maar ook Sanke en Kohaku. Een beetje in de maat van 18 tot 25 centimeter en we hebben hier echt een goede Japanprijs voor af kunnen spreken van Euro 75,- voor onze klanten. Een unieke kans zo dunkt me voor hele leuke vissen.

wada

wada2

wada 3

Kanezo

Na de lunch doorgesprongen naar Takahashi. Hier vonden we echt wel hele leuke vissen waar we dat niet hadden verwacht. Omdat we nog een andere afspraak hadden staan besluiten we hier een nieuwe afspraak te maken voor later deze week om te handpicken. Hierna was Kanzeo aan de beurt. Deze had best leuke vissen zwemmen, maar ook hier weer erg kleine vissen. Desgevraagd wilde de kweker ons ook nog wel de wat grotere vissen van boven de 20cm laten zien, maar deze waren niet te koop. Wel mochten we nog naar wat nisai kijken en dat viel me echt heel erg mee. Goede vissen voor eerlijke prijzen. We besluiten wat vissen omhoog te halen en dat bevalt ons. We besluiten hier morgenvroeg terug te komen om hier een mooie deal te maken.

_MG_8018

Marusada

Het zijn drukke dagen en je rent en vliegt wat af, snelle beslissingen maken of besluiten om er de volgende dag of later deze week nog op terug te komen. Let wel dat dit geen loze beloftes kunnen zijn. Als je zegt dat je nog langs komt later, dan doe je dat ook, althans dat vinden wij want anders verlies je de geloofwaardigheid. Bij Marusada hebben we leuke tosai zien zwemmen; Doitsu Showa, Goromo, Ginrin Soragoi, Hi Utsuri. Het net was er al doorheen gehaald dus we konden beginnen met de festiviteiten. Selecteren uit zo’n 1500 visjes. Smullen dus, of toch niet…

Als je een visie hebt, moet je je er ook loyaal aan blijven denk ik

 

Gaandeweg het selecteren begon ik toch te twijfelen. Leggen we de lat te hoog, is de kwaliteit niet zo hoog als verwacht; je moet je voorstellen dat het nogal wat overwegingen zijn die je moet maken terwijl in Japan en het gaat wel om levende have, maar ook om je budget, onze zaak en onze klanten. We wilden graag een stapje hoger in kwaliteit, maar het moet er wel zijn. Ik besluit hieraan vast te houden en we stellen een hele mooie box samen waar we normaal zeker twee zouden hebben samengesteld. Als je een visie hebt, moet je je er ook loyaal aan blijven denk ik.

IMG_8036

IMG_8044

Kritisch

De eerste vissen zijn binnen en terugkijken dop deze eerste dagen kunnen we stellen dat het spannend is. Ik ben nog steeds kritisch, maar niet pessimistisch. Het vergt gewoon meer van ons; ruggengraat, een goed oog en blijven geloven in kansen die nog gaan kopen. Sommige kwekers zijn uitverkocht anderen willen simpelweg nu nog niet alles verkopen. Ik denk dat we langzaamaan loskomen en ben wel blij met de aankopen die we vandaag hebben kunnen doen en de afspraken die we hebben gemaakt. Zo krijgt iedere dag hier zijn beloop en wist je gisteren niet waar je morgen kansen krijgt.

Sekiguchi

En dan zit je aan het avondeten. Je bespreekt de dag; wat je hebt gezien, wat je graag wilde en we merken dat we toch nog met veel enthousiasme spreken over de nisai van Sekiguchi. Om een lang verhaal kort te maken besluiten we tijdens het diner de kweker te bellen en alsnog in te gaan op het aanbod. Deze vissen kunnen we gewoon niet laten schieten. Het is de kwaliteit die we zoeken en alhoewel iets duurder, zijn ze de prijs wel waard en dat hoort er natuurlijk ook bij als je ene tred hoger wilt en iets meer kwaliteit binnen wilt halen. Zo sluiten we de dag erg opgelucht en positief af en kunnen we vol frisse zin ons bedje op zoeken. Tot morgen!

IMG_8012

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *